ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Одобрени са промени в таксите, които се събират от ИА „Автомобилна администрация” 23.11.2011
Голям размер

Правителството одобри промени в Тарифа №5 за таксите, които се събират в системата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Изменените такси са за някои лицензи, разрешения и други документи, издавани от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

Въвеждат се различни такси в зависимост от мястото за явяване на изпит за придобиване на правоспособност за управляване на МПС. Когато теоретичният изпит се провежда в одобрен кабинет на учебен център, таксата за всяка група (независимо от броя на хората в нея) е 100 лв., а когато е в кабинет на ИА „Автомобилна администрация” от всеки кандидат ще се събира такса от 20 лв. Двадесет лева става и таксата, която кандидат-шофьорите ще заплащат за практическия изпит.

По-голямата част от промените в тарифата са свързани с опасните товари. Например, таксата за явяване на изпит за консултант по безопасността при превоза на опасни товари се разделя и ще се плаща според това коя част – първа или втора, от изпита се държи. Въвежда се такса за разглеждане на заявление и издаване на удостоверение за одобрение на ППС, превозващи определени опасни товари, и за продължаване на срока на удостоверението.

Предвиждат се такси за издаване на удостоверение за изменение на конструкцията на ППС и за индивидуално одобряване на ППС (по 100 лв.), както и за издаване на удостоверение за определяне на техническа служба (200 лв.).

Отменят се някои такси, тъй като е отпаднало предоставянето на административни услуги – напр. издаването на дубликати за разрешителни за международен превоз на пътници.

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени