ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Подписваме споразумение с Румъния за установяване на функционален блок от въздушно пространство DANUBE FAB 23.11.2011
Голям размер

Министерският съвет одобри проекта на споразумение между България и Румъния за установяване на функционален блок от въздушно пространство DANUBE FAB.

Законодателната рамка на Европейския съюз за създаване на Единно европейско небе определя функционалните блокове от въздушно пространство (ФБВП) като основен инструмент за укрепване на сътрудничеството между държавите-членки с цел подобряване на ефективността на системата за въздушен транспорт и създаване на условия за нейното редовно и устойчиво функциониране и развитие, като се оптимизира капацитетът и се улеснява свободното движение на стоки, хора и услуги.

В момента в Европейския съюз се разработват девет проекта за установяване на ФБВП. Крайният срок за изграждането им е 4 декември 2012 г.

България и Румъния от години работят по установяването на DANUBE FAB. Основната цел, която се постига с подписването на споразумението, е оптимално управление на въздушното движение и аеронавигационно обслужване в областите, свързани с безопасността, опазването на околната среда, устойчивото развитие, капацитета, ефективността на разходите и гражданско-военното сътрудничество.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени