ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министрите Ивайло Московски и Вера Кобалия подписаха протокола от четвъртото заседание на Междуправителствената българо-грузинска комисия 06.12.2011
Голям размер

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът на икономиката и устойчивото развитие на Грузия Вера Кобалия подписаха днес протокола от четвъртото заседание на Междуправителствената българо-грузинска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Сесията се проведе в периода 5 – 6 декември в гр. София.

По време на двудневните срещи бяха определени насоките на двустранните отношения и разгледани възможностите за оказване на експертна помощ от българска страна в проекти за изграждане на транспортната инфраструктура, енергетиката, хидроенергетиката и туризма на Грузия. Разгледани бяха и въпроси, свързани с развитието на комбинираните превози на товари между двете държави с по-активното използване на фериботните връзки. Обсъден беше и обменът на специалисти и информация в разглежданите области на двустранното сътрудничество. По отношение на сътрудничеството на Грузия и ЕС, страните се договориха да работят активно в рамките на инициативата на ЕС „Източно партньорство”.

“Двустранните ни отношения през тази година бяха активни, като стокообменът между двете държави за първите девет месеца на 2011 г. нарасна с почти 50% и очакваме до края на годината да надмине 500 млн. долара”, каза министър Ивайло Московски. По думите му в сравнение с другите страни от постсъветското пространство, Грузия е на трето място по стокооборот с България след Руската федерация и Украйна. Министър Московски заяви още, че в областта на външната търговия бъдещите взаимни усилия трябва да бъдат насочени към редовна обмяна на информация и стимулиране на инвестиционните потоци. Той подчерта и значението на транспортните връзки за по-нататъшното развитие на икономическия обмен. Отбелязано беше и успешното сътрудничество в областта на информационните технологии и заинтересоваността на двете страни за задълбочаване на отношенията в тази сфера.

 

 

За информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 620/301
e-mail:
kvardev@mtitc.government.bg
e-mail: press@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени