ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира измененията в договорите с ЕИБ за строителството на Дунав мост 2 01.02.2012
Голям размер

Правителството утвърди подписаните през ноември 2011 г. изменения на двата финансови договора с Европейската инвестиционна банка за строителството на Дунав мост при Видин-Калафат и предлага на Народното събрание да ги ратифицира. С промените сроковете за усвояване на средствата по заемите се удължават до 31 декември 2012 г.

С двата договора ЕИБ предоставя 70 млн. евро за съфинансиране на проектните и строителните дейности на новия мост. Неизтеглените досега траншове са в размер на 29,5 млн. евро.

Забавянето на усвояването на средствата се дължи на сложността на проекта и финансирането му от няколко институции с различни изисквания, което удължи подготвителната фаза след срока, планиран при сключването на финансовите договори с ЕИБ.

Договорените изменения ще осигурят усвояването на средствата за финансиране на съществена част от проектно-строителните работи и надзора по Дунав мост 2. Те уреждат и въпроса с изискванията на банката към собствеността върху активите на моста съгласно междуправителственото споразумение на България и Румъния от 2000 г.

Удължаването на сроковете за ползване на заемите ще обезпечи постигането на главната цел на строителството на новия мост на р. Дунав – създаване на липсващата директна връзка в инфраструктурата за интегриране на транспортната мрежа на България с европейските транспортни мрежи и повишаване на конкурентоспособността на българската икономика чрез снижаване на времетраенето и разходите за транспорт на хора и стоки към и от страните от Европейския съюз.

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени