ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Мутафчиев взе участие при приемането на Съвместна декларация за изграждането на високоскоростна и висококачествена железопътна мрежа в Югоизточна Европа 27.01.2006
Голям размер

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев взе участие в Срещата на министрите на транспорта от Югоизточна Европа. Форумът се проведе днес, 27 януари 2006 г,. в Атина, Гърция. На срещата беше приета Съвместна декларация за изграждането на скоростна и висококачествена железопътна мрежа. С това се прави първата и много съществена крачка към съвместното изграждане на по-добра железопътна инфраструктура в Югоизточна Европа, съвместима и съпоставима с тази на страните-членки на ЕС. Проектът за високоскоростната железопътна мрежа включва 16 железопътни направления, пет от които минават през България. Това са линиите:

1. Видин – София – Кулата – Атина
2. Белград – София – Пловдив – Свиленград – Истанбул
3. Стримона – Кулата – София – Горна Оряховица – Варна
4. Дурас – Скопие – Гюешево – София – Варна – Бургас
5. Букурещ – Гюргево – Русе – Горна Оряховица – Стара Загора – Свиленград – Питион

В рамките на посещението си в Атина министърът на транспорта Петър Мутафчиев проведе двустранни срещи със своите колеги от Гърция, Сърбия, Румъния, Македония и Турция. По време на разговора с гръцкия си колега Ляпис министър Мутафчиев отново постави въпроса за валидността на българските шофьорски книжки на постоянно пребиваващите в Гърция български граждани. От своя страна министър Ляпис пое ангажимент за бързото разрешаване на проблема.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 96 20
e-mail:
kvardev@mt.government.bg

Приложение
 27_01_06_P.M._Atina.doc (386 KB)

© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени