ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Мутафчиев откри днес мамографски кабинет в НМТБ „Цар Борис III” 30.01.2006
Голям размер

 

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев откри днес мамографски кабинет в Националната многопрофилна транспортна болница „Цар Борис III”. Тя отбелязва днес и своя патронен празник.

Кабинетът е оборудван с графична мамографска ситема Alpha RT производство на General Electric Healthcare. Тя се отличава с:

  • висока ефективност – благодарение на съвременния дизайн (моделът е производство 2005), интуитивния потребителски интерфейс и отлично работещата автоматика;
  • перфектно качество на образа в автоматичен и полуавтоматичен режим благодарение на съвременните тръба, генератор и най-вече на твърдотелния детектор контролиращ продължителността на експонацията;
  • възможност за надграждане с приставка за стереотаксична биопсия;
  •  капацитетът на апарата при оптимално натоварване е до 6 пациента на час.

***

НМТБ „Цар Борис III” възниква като железничарска болница през май 1935 г. Дейността и е определена с Правилник на медицинската служба на железниците още през 1906 г., а решение за построяването и е взета през 1919 г. Болницата е създадена като държавна, на бюджетна издръжка, при наличие здравно-осигурителна система в Царство България. Лечението на железничарите и техните семейства е безплатно, подпомагано от доброволен железничарски фонд.

Болницата е със специфични функции относно медико-професионалната експертиза на транспортните работници. Лечебната и дейност е пряко свързана с вторичната експертиза след провеждане на лечебния процес.

В годините на реформи в здравеопазването НМТБ “Цар Борис ІІІ” се доказа като експертна болница с национално значение в системата на транспорта. За безплатно амбулантно-консултативни прегледи и стационарно лечение в НМТБ „Цар Борис III” се приемат:

  • служители във всички структури в системата на Министерството на транспорта с над 50% държавно участие;
  • пенсионирани служители на гореупоменатите поделения с Талон-Направление от личния лекар или от специалист в Диагностично-Консултативен Център (ДКЦ);
  • служителите на фирмите, сключили договор за здравно обслужване с НМТБ „Цар Борис III”;
  • служители на многопрофилните транспортни болници в Пловдив, Варна, Горна Оряховица и ТДКЦ Стара Загора, Русе, Бургас;
  •  служители на НМТБ „Цар Борис III” и членовете на техните семейства.

 

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 96 20
e-mail: kvardev@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени