ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Обръщение на министър Ивайло Московски за Световния ден на телекомуникациите и информационното общество 17.05.2012
Голям размер

Уважаеми колеги,

През тази година Световният ден на телекомуникациите и информационното общество – 17 май е посветен на ролята на жените в този сектор. Един от приоритетите на държавите, които членуват в Международния съюз по далекосъобщения, е да създават равни възможности за изява на жените. За мен, като министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, е чест, че в нашата структура 71 на сто от служителите са жени.

България е една от първите страни в света, които се присъединяват към една от най-влиятелните агенции към ООН – Международния съюз по далекосъобщения. През далечната 1837 г. символ на най-новите технологии са били морзовите апарати докато днес хората общуват преди всичко по електронен път.

През тази година ще стартират търговете за изграждане с европейско финансиране на мрежа за бърз интернет в отдалечените райони с около 120 000 жители. Този проект ще даде шанс на по-малките селища да бъдат равностойни на големите градове. Хората ще могат да продължат да живеят по родните си места, а да работят дистанционно за фирми в големите градове. По-предприемчивите могат да създадат бизнес в интернет, стъпвайки на предимствата и възможностите, които дават световната мрежа и информационните технологии. Гражданите ще могат да ползват непознати за тях в момента услуги: електронно общуване с администрация, възможности да купуват стоки в интернет, да плащат данъци, да ползват електронно здравеопазване; децата ще могат да подготвят по-лесно домашните си вкъщи. Проектът за бърз интернет ще бъде от полза и за компаниите за телекомуникационни услуги, които ще получат достъп до още по-голям брой потребители.

Всичко това е възможно благодарение и на секторното законодателство, в което бяха въведени редица подобрения Те са насочени към поддържането на условия за свободна и ефективна конкуренция, стимулиране на инвестициите чрез опростяване на процедурите за изграждане и развитие на модерна електронна съобщителна инфраструктура. Основна цел на промените обаче е да бъдат защитени на интересите на потребителите на телекомуникационни услуги. Сега те имат законови гаранции, че договорите им ще бъдат подновявани само с тяхно съгласие, че докато са в чужбина няма да плащат несправедливи сметки, а новите абонати имат право да размислят седем дни преди договорът им да влезе в сила.

Технологиите навлизат активно и в пощенския сектор. Предстои старт на проекта за интегрираното гише на «Български пощи». Хората ще получават на едно място всички пощенски услуги и няма да е необходимо да се редят на няколко опашки.

Постигането на реални резултати зависи както от усилията на държавата, така и на частните организации в сектора. Поздравявам хората, които работят в областта на телекомуникациите и информационното общество с празника и желая успех!

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени