ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Московски утвърди изменени правила за издаване на пощенски марки 04.07.2012
Голям размер

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията утвърди изменени правила за издаване на пощенско-филателни издания.

С измененията се въвеждат критерии, по които Специализираният експертен съвет по маркоиздаване ще разглежда и обсъжда постъпилите предложения за теми за издаване на пощенско-филателни издания. Предложените теми трябва да популяризират развитието на държавността и на обществото в областта на науката, културата, изкуството, икономиката, техниката, спорта и др. Те трябва да се вписват в разделите на годишните тематични планове – „България–наша родина”, „България и Европа” и „България и светът”.

С пощенско-филателни издания ще могат да бъдат отразявани събития, които имат висока обществена национална или световна значимост. По-категорично се регламентира при кои кръгли годишнини от рождението на популярни творчески личности или от настъпили значими обществени събития може да се издава и пуска в употреба пощенско-филателно издание. Юбилеите трябва да са кратни на числото 25.

Предложенията за пощенски марки и продукти трябва да бъдат атрактивни, за да бъдат предпочитани в писмената кореспонденция между хората и да представляват интерес за колекционерите. Това е и една от причините да бъде въведено правилото, че на един художник може да се възлага за една календарна година изработване на проекти най-много по две теми от годишния план.

Без одобрение ще остават всички предложения, които могат да бъдат свързани с въпроси, събития или личности, които биха предизвикали обществено напрежение, спорове или разделение. Няма да бъдат допускани и проекти, които представляват търговска реклама в полза на физически или юридически лица.

 

 

За информация:
Емилия Филчева, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 434
e-mail:
ephilcheva@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени