ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Ивайло Московски: Безопасността на българската авиация е основен приоритет за нас 24.08.2012
Голям размер

Поставили сме си изключително отговорната цел да поддържаме високо ниво на безопасност на авиацията ни, като същевременно работим усилено и за установяване на функционален блок от въздушно пространство между България и Румъния, който ще бъде част от Единното европейско небе. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на летище София по време на старта на Втората въздушна обиколка на България. Тя се организира по повод 100-годишнината от първия полет на български самолет в нашата страна и е под патронажа на министър-председателя на Република България Бойко Борисов.

България работи усилено за успешното приключване на проекта за установяване на функционален блок от въздушно пространство между България и Румъния в рамките на поставения от ЕС срок – 4 декември 2012 г., заяви министър Ивайло Московски. По думите му с реализирането на този проект ще се повиши безопасността, ще намалят разходите, закъсненията и влиянието на въздушния трафик върху околната среда.

Една от причините за изключително бързия напредък на този вид транспорт са неговата надеждност и безопасност, каза министър Ивайло Московски. За да бъде постигнато това се създават и постоянно се осъвременяват препоръчителните практики, както и свързаната с тях политика за безопасност на движението, допълни той. По думите му България стриктно прилага стандартите на международната организация ИКАО.

На церемонията присъстваха и министърът на отбраната Аню Ангелов, представители на гражданската и военната авиация и други официални лица.

Кратка историческа справка

  • На 13 август 1912 година е първия полет на български самолет. Лети поручик Симеон Петров – първият бреветиран български пилот.
  • На 16 октомври 1912 година по време на Балканската война поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев извършват 50 минутен боен полет над района на Одрин, с което поставят началото на използването ма авиацията за преки военни действия.
  • През 1922 г. успешно са осъществени пробни полети за доставка на пощенски пратки по два маршрута: София – Горна Оряховица – Варна –Русе и София – Пловдив – Ямбол – Бургас, с което е поставено началото на гражданската авиация в България.
  • През август 1926 година се провежда първата Въздушна обиколка на България.
  • От началото на 30-те години полети се изпълняват от естествената писта край село Враждебна, чийто терен е избран за строителството на столичното летище с Указ на цар Борис III от 16 септември 1937 г. Това е рождената дата на Летище София.
  • За рождена дата на българската гражданска авиация е прието откриването на първата редовна въздушна линия в страната София – Бургас на 29 юни 1947 година.

 

Костадин Вардев,
Пресцентър, МТИТС
Телефон: 02/ 9409 620/301
E-mail: kvardev@mtitc.government.bg
E-mail: press@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени