ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Вицепремиерът Василев е патрон на “Железопътен форум 2005” 01.07.2005

На 2 и 3 юни 2005 г. в град Пловдив в Дома на техниката ще се проведе международната конференция “Железопътен форум 2005”. Форумът, който за поредна година е под патронажа на вицепремиера Николай Василев, се организира от Националното сдружение - общество на инженерите по железен път, съвместно с Научно-техническия съюз по транспорт (НТСТ), с партньорството на Министерството на транспорта и съобщенията и на Асоциацията на европейските дружества на железопътните инженери (UEEIV).

Двудневната дискусия е посветена на доизграждането на железопътните коридори през територията на България и ще премине под знака на европейската интеграция на железниците.

Предвижда се докладите на Форума да представят основни акценти от европейската транспортна политика за приоритетно развитие на железниците, на оперативната им съвместимост и общите стандарти, които трябва да се възприемат. Сред основните теми ще бъдат и мерките за повишаването на конкурентоспособността на железопътния транспорт.

Особено внимание ще се обърне и на обучението и квалификацията на железопътните инженери, мястото на UEEIV в този процес и ролята на националните сдружения.

***

Асоциацията на европейските дружества на железопътните инженери (UEEIV) има солидни връзки с железопътните администрации, компаниите от железопътната индустрия и организациите на железопътните инженери в цяла Европа. Тя има важна координираща роля на взаимодействие между политиците, професионалните и браншовите организации в отделните страни и институциите, формиращи общественото мнение. Освен редовите членове – професионални съюзи на железопътни инженери, UEEIV включва и член-спонсори, които са фирми, ангажирани с производство или услуги в железопътния сектор. В Асоциацията членуват Национална компания “Железопътна инфраструктура” и “Български държавни железници” ЕАД.

Организацията е упълномощена в рамките на Европейския съюз да издава сертификати за професионална квалификация “Евро жп инженер”. Досега са издадени над 130 такива сертификата. В нашата страна 16 железопътни инженери са отговорили на критериите и са получили съответния документ. Конференцията в Пловдив е със статут на квалификационна и на нея ще бъдат сертифицирани още седем “Евро жп инженери” от България.

По време на семинара в Пловдив ще има и изложба, на която чрез снимков и видеоматериал, както и чрез проспекти ще бъдат представени модерната жп технология, финансиране, строителство, електрификация, сигнализация и телекомуникация и подвижен състав за пътнически и товарни превози.

Заявки за участие в изложбата са постъпили от 9 чужди и 3 български фирми, в т.ч. “Пласер и Тойрер”, “ВАЕ”, “Вибе”, “Круп”, “Жисмар” и известни български производители.

На 4 юни 2005 г. в хотел “Санкт Петербург” в Пловдив ще заседават Президиумът и Управителният съвет на UEEIV. Важното в случая е, че за първи път България е домакин на заседание на управителните органи на Асоциацията.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени