ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

ЕС ще работи за засилване на конкурентоспособността на морския транспорт 08.10.2012
Голям размер

Европейският съюз ще работи за засилване на конкурентоспособността на морския транспорт. Това стана ясно днес в Лимасол, Кипър на неформална среща на министрите по въпросите на Интегрираната морска политика на ЕС. Форумът бе на тема „Насърчаване развитието на Интегрираната морска политика на ЕС: От Лисабон до Лимасол“. От българска страна участие в събитието взе заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев.

В рамките на срещата бе приета „Декларацията от Лимасол“, която има за цел да насърчи развитието и прилагането на иновативната междусекторна политика. Някои от по-важните акценти в нея са: максималното използване на възможностите за внедряване на иновации при производството на морско оборудване и в корабостроенето в ЕС; съдействие за постигане на целите на стратегията „Европа 2020“; създаване на нови възможности за заетост чрез увеличаване на производството и проучването на нови източници на възобновяема енергия; подпомагане развитието на морския туризъм в Европа и др.

Документът беше подписан в присъствието на президента на Република Кипър Деметрис Кристофиас, председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и комисарят по „Морско дело и рибарство“ на ЕС Мария Даманаки.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени