ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Обръщение на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по повод Световния ден на пощата – 9 октомври 09.10.2012
Голям размер

Днес, когато отбелязваме 138 години от създаването на Всемирния пощенски съюз и 133 години от присъединяването на България към него, отчитаме още веднъж колко е значима работата на пощите и пощенските служители. Във века на електронната комуникация, пощенските услуги се променят, адаптират се към новите изисквания на потребителите и по този начин запазват своята актуалност. България, която е сред най-старите страни-членки на Всемирния пощенски съюз ще се включи активно в процесите на модернизация на традиционните пощенски услуги, чрез насърчаване на иновациите в пощенския сектор.

Пощите днес са участник в цифровия свят, развиват ефикасни и достъпни услуги, използват новите технологии, разнообразяват дейността си. Пощите могат да се възползват пълноценно от възможностите, предлагани от информационните и комуникационните технологии. По данни на Всемирния пощенски съюз, продажбите от електронна търговия ще надхвърлят хиляди милиарди евро през 2013 г. Много от стоките, купени онлайн стигат до получателите като пощенски колети.

В България пощите със своята развита мрежа, имат важна роля в живота и работата на хиляди българи. През 2011 година пощите са предоставили над 193 милиона услуги – пращане и получаване на писма, колети, плащане на сметки, данъци, парични преводи.

Само в структурата на основния оператор „Български пощи” работят почти 11 000 човека, а в частните компании служителите са стотици. Със своя професионализъм, пощальоните, куриерите и хората, които обслужват клиентите в пощенските клонове, са едно от най-ценните предимства на националната пощенска система.

Поздравявам служителите в пощенския сектор с професионалния им празник и им желая здраве и успешна работа!



© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени