ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Ивайло Московски: Завършваме проекта за зимовника на р. Дунав с публично-частно партньорство 12.10.2012
Голям размер

Проектът за изграждането на зимовник за плавателни съдове на река Дунав ще бъде завършен по механизмите на публично-частното партньорство. Това стана ясно по време на днешната инспекция на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на транспортните обекти в гр. Русе. Поради липсата на финансов ресурс повече от седем години проектът стои недовършен, въпреки, че в него са били инвестирани около 20 милиона лв. по предсъединителната програма ФАР и от държавния бюджет.  

„Получихме разрешение от Европейския съюз и предстои да стартираме процедура по отдаването на концесия на зимовника при град Русе”, каза министър Московски. „Потенциалният инвеститор ще завърши проекта със собствени средства, като след това ще може да го използва срещу съответните концесионни такси”, допълни той. Зимовникът ще осигури престой през цялата година за 26 плавателни съда и яхти с гарантирана дълбочина в акваторията 3.50 м и при ниско корабоплавателно ниво.

По време на визитата си в гр. Русе министър Московски посети и единственият в страната Музей на транспорта и съобщенията. По думите му, в момента се проучват възможностите за прехвърлянето на неговото управление от „Холдинг БДЖ” ЕАД към Община Русе, благодарение, на което музеят ще може да кандидатства за европейско финансиране. Към настоящия момент неговият статут не е уреден и не отговаря на изискванията за музей съгласно Закона за културното наследство. 

Министър Московски съобщи и че е в ход подготовката на проект за модернизация и реконструкция на жп линията Русе – Варна. „Това е една от най-старите линии в България и е възможно да търсим финансиране за нея по инициативата „Свързана Европа”, каза министърът. Индикативната стойност на проекта е около 300 млн. евро, а линията може да се обособи като основен транспортен коридор между р. Дунав и Черно море.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени