ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Кралство Мароко има интерес към българския опит в областта на информационните технологии 30.10.2012
Голям размер

Кралство Мароко проявява интерес към българския опит в реализацията на проектите за е-управлението и електронната идентификация. Това стана ясно при парафирането на проект на Споразумение за сътрудничество в областта на информационните технологии и съобщенията от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България Ивайло Московски и министъра на индустрията, икономиката и новите технологии на Кралство Мароко Абделкадер Амара. Документът бе парафиран в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Деян Добрев.

“За да реализираме проектите в ИТ сектора в момента променяме над 300 нормативни акта”, каза министър Московски. По думите му всичко, което се случва в сектора е възможно, защото е налице ангажираността на правителството на най-високо ниво. „Към момента страната ни е на първо място в Европа по достъп до бърз интернет в големите градове”, допълни Ивайло Московски.

Министър Абделкадер Амара бе впечатлен от постигнатия напредък за въвеждане на електронната идентификация и информира, че Кралство Мароко активно работи по подобни проекти и външният опит е от голямо значение.

Проектът на Споразумението, който бе парафиран днес, регламентира отношенията между двете страни в областта на развитието на информационните технологии и съобщенията. Основната цел на двустранното сътрудничество в тази област е развитие на отношенията в областта на  електронно управление, информационна и мрежова сигурност, политики за развитие на информационното общество, съвместни научни проекти, подпомагане на развитието на бизнес отношенията, развитие на капацитета и на човешките ресурси, управление на радиочестотния спектър.

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени