ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Предмети от златното съкровище на Кан Кубрат украсяват пощенска марка 07.11.2012
Голям размер

Последната от четирите пощенски марки с възможност за отпечатване на персонализиран елемент, бе пусната в употреба.  Пощенско-филателното издание е на тема „100 години от разкриване погребението на Кан Кубрат”.

Художникът на проекта Майя Чолакова е вградила в дизайна на проекта предмети от златното съкровище на българския владетел, които са открити при разкопки преди сто години в Полтавска област, Украйна.

Съкровището на Кан Кубрат съдържа над 800 предмета. Златото в него надхвърля 25 килограма, а среброто – 50 килограма.  

Изданието се състои от една пощенска марка с номинална стойност 1,00 лв. и специален печат. Марката е с тираж 60 000, като част от него е предназначена за отпечатване на персонализирани издания.

Пощенската марка бе валидирана от изпълнителния директор на „Български пощи” ЕАД Деян Дънешки. По време на церемонията координаторът за България на Международния комитет за честване на 100-годишнината от разкриване на погребението на Кан Кубрат – Евгения Димитрова, благодари на Министерството на транспорта, информационните технологии за популяризиране на годишнината и на едно от най-богатите съкровища в историята на региона.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени