ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Пристанище Русе пусна в експлоатация нов кораб 06.06.2005

Днес в гр. Русе в 10:00 ч на Понтон №2 се състоя церемонията по пускане в редовна експлоатация на новия моторен кораб “Мираж”, който е собственост на “Пристанищен комплекс – Русе” ЕАД .

На тържеството присъстваха заместник-министърът на транспорта и съобщенията Красимира Мартинова, посланикът на Република Полша в нашата страна Славомир Даброва, областният управител на Русе Румен Януаров и др.

Със съдействието на ръководството на Министерството на транспорта и съобщенията и лично на вицепремиера Николай Василев в Пристанище Русе беше доставен новият маневрен кораб – влекач/тласкач “Мираж”. Строителството му е финансирано по Програма ФАР. Общата му стойност възлиза на 2 347 000 лв.

Годишно на територията на Пристанище Русе се обработват средно между 1 000 и 1 200 несамоходни плавателни съда, като се очаква този брой да се увеличава с нарастването на товарооборота.

Новият, по-мощен кораб разширява в голяма степен възможностите за подобряване качеството на маневрената дейност. Ще се оптимизира и организацията на претоварния процес, което е предпоставка за увеличаване на обема на обработваните товари. Очакванията са, че намаляването на престоя на плавателните съдове ще даде положително отражение и върху дейността на корабособствениците, които са пряко свързани с дейността на пристанищата – уточни на церемонията директорът на Пристанище Русе Николай Найденов.

С пускането на кораба в редовна експлоатация ще бъдат осигурени и нови работни места.

През последните години се наблюдава нарастващо търсене на услугите и съответно устойчив темп на нарастване на товарооборота в пристанището.

Свидетелство за това е, че през 2004 г. в Пристанище Русе бяха обработени 2 506 000 физически тона товари, което е най-високото постижение за последните 14 години. Реализирана е печалба от 1 707 000 лв.

Тези положителни тенденции в дейността на дружеството продължават и през 2005 година. За първите 4 месеца в пристанищата на комплекса са обработени 618 000 физически тона товари и са реализирани 3 милиона приходи от дейността.

Ръководството на дружеството полага усилия за обновяване на техниката и технологиите на работа. През последните 4 години бяха закупени вакумна инсталация за обработка на насипни товари, миникофачни товарачи, захвати и друга техника.

Ръководството на дружеството ще продължи да работи за утвърждаване на пристанищата от комплекса като съвременни, конкуретноспособни логистични центрове.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени