ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Всички международни летища в България са подготвени за работа в зимни условия 12.12.2012
Голям размер

Всички международни летища в България са подготвени за работа в зимни условия. Това стана ясно след едномесечна проверка от Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” (ГД ГВА) на всички технически съоръжения и личен състав на международните летища. Инспекторите са проверили готовността на летищата да осигурят безопасността на полетите и обслужването на пътниците и товарите през зимния сезон на 2012/2013 г.

Проверяващите от ГД ГВА са установили, че пистите за излитане и кацане, пътеките за рулиране, пероните, светотехническите системи, грунтовите площи и периметровите ограда са в добро експлоатационно състояние и планираните мероприятията по подготовката за зимна експлоатация са приключили. Противопожарното и аварийно-спасително оборудване и складовете за гориво-смазочни материали отговарят на изискванията. Провеждат се регулярни тренировъчни учения на аварийно-спасителните групи и служби, съгласно утвърдения авариен план в съответствие с изискванията. Използваните съоръжения и техника са с технически, метрологични и сертификационни обслужвания.

Сградният фонд е подготвен за зимна експлоатация. На инженерните системи и инсталации са извършени необходимите профилактики и функционират нормално. Необходимите количества гориво за отоплителния сезон са осигурени. Чекин гишетата, багажните ленти и информационните системи работят нормално. Енергопреносните системи са подготвени, извършени са профилактиките по трафопостове, табла, дизел-генератори и са направени необходимите измервания и проверки. Поради строителството на новата терминална сграда на летище Бургас и свързаните с нея околни терени, се налагат временни ограничения и мерки по отношение на предвижването на техниката и персонала в част от публичните зони.

За обработка на въздухоплавателните средства са осигурени достатъчни количества противообледеняваща течност, а за третиране на изкуствените настилки по летателното поле карбамид и течност, придружени със съответните лабораторни анализи и сертификати. Снегопочистващата техника е подготвена за експлоатация, с преминало сезонно техническо обслужване. Извършени са пробни тестове за работа при лоши метеорологични условия. Разработени са планове за поддържане на летищата при зимни условия с приоритети за действия съобразени с конкретните условия.

Използваните устройства за измерване на спирачния ефект на пистите за излитане и кацане са в постоянна експлоатационна готовност, калибрирани и с осигурени резервни гуми. Личният състав е с осигурено сезонно облекло и лични предпазни средства, съобразни с естеството на работата.

Костадин Вардев,
Пресцентър, МТИТС
Телефон: 02/ 9409 620/301
E-mail: kvardev@mtitc.government.bg
E-mail: press@mtitc.government.bg

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени