ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

БДЖ и Гръцките железници договориха пускането на висококачествени международни влакове по маршрута Солун – София – Солун 09.06.2005

В изпълнение на постигнатите договорености между вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията на Република България Николай Василев и гръцкия министър на транспорта и съобщенията Михалис Ляпис вчера, 08.06.2005 г. изпълнителният директор на БДЖ ЕАД Наско Цанев, заместник-генералният директор на НК "Железопътна инфраструктура" Веселин Кожухаров и управителният директор на Гръцките железници Костантинос Гянакос подписаха договор за пускане в редовна експлоатация на висококачествени международни влакове по маршрута Солун – София – Солун.

Двете железопътни компании ще предлагат на своите клиенти висококачествена транспортна услуга при атрактивни цени и конкурентоспособно времепътуване.

Влаковете ще се движат ежедневно. Композициите ще бъдат съставени от 3 вагона – първокласен купеен вагон, второкласен купеен и второкласен безкупеен вагон. Подвижният състав се осигурява от гръцките железници и отговаря на всички европейски стандарти за превоз на пътници в международно съобщение. В първокласния вагон има специализирано купе за трудноподвижни пътници и техните придружители, както и обособено помещение за игра по време на пътуването на децата. Общият брой на седящите места във всеки от влаковете е 170.

В изготвеното разписание за новите международните влакове е спазено изискването на Европейския съюз за престой от 20 минути във всяка от двете гранични гари. С оглед ускоряване на граничните процедури двете железници предоставят на органите на Гранична полиция работни помещения и компютърно оборудване в граничните гари Кулата и Промахон. Общото времепътуване между Солун и София няма да надвишава 5 часа и 51 минути.

Резервацията на места ще бъде задължителна. Въвежда се двадесетдневна предварителна резервация. Билети за новите международни влакове ще се предлагат в офисите на Международно пътническо бюро “Рила” (на ул. “Гурко” № 5 и на Централна гара София), както и в Центъра за комплексно обслужване на населението в НДК. Билети ще се издават за пътувания до посочените в разписанието гари на територията на Републка Гърция, а пътниците, идващи от Солун, ще могат да пътуват съответно до посочените в разписанието гари на територията на Република България.

В подписания вчера договор е предвидено, че ежедневно първите 25 клиенти, пожелали да закупят второкласни билети за отиване и връщане с всеки от новите международни влакове, ще ползват промоционалната оферта от 15 евро.

Редовните цени за пътуване са също атрактивни:
- 15.40 евро за пътуване втора класа, в едната посока;
- 23.10 евро за пътуване първа класа в едната посока;
- 25.60 евро за пътуване втора класа, отиване и връщане;
- 37.60 евро за пътуване първа класа, отиване и връщане.

Новите влакове ще влязат в редовна експлоатация от 17.06.2005 г.

Разписанието на тези влакове можете да видите на сайта на БДЖ - www.bdz.bg.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени