ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Повече от 400 журналисти ще получат електронно ЕГН по проект на МТИТС 29.01.2013
Голям размер

Повече от 400 журналисти ще получат електронно ЕГН, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на срещна с главни редактори на национални печатни и електронни медии. Концепцията за електронна идентичност, както и 5000 смарт карти, се разработват в рамките на проект на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията „Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд”.

Използването на карти за електронна идентичност ще има пряко финансово изражение – икономии, както за потребителите, така и за администрацията, както и намаляване на риска от корупция, каза министър Московски. Той добави, че се водят разговори с МВР електронното ЕГН да бъде вградено в личните карти след 2016 година. По думите на министъра, картата за електронна идентичност няма да бъде задължителна.

Осемдесет на сто от административните услуги се предоставят от общините, каза по време на срещата заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов. Той посочи, че от май тази година 50 нови електронни услуги на Столична община ще могат да се ползват включително и с карта за електронна идентичност. Услугите се разработват по проект „Развитие на административното обслужване по електронен път”, който осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд”.

По двата проекта създаваме база, която е отворена за надграждане от други институции – министерства, общини и областни администрации, които лесно ще могат да добавят нови електронни услуги, каза в заключение министър Ивайло Московски. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Емилия Филчева, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 434
0887 884 880
e-mail:
ephilcheva@mtitc.government.bg
e-mail: press@mtitc.government.bg

 

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени