ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Премиерът Бойко Борисов и министър Ивайло Московски направиха инспекция на Дунав мост 2 06.02.2013
Голям размер

Проектът за изграждането на Дунав мост 2 е готов на 98%, а работите по него трябва да приключат през пролетта. Това стана ясно по време на инспекцията на обекта във Видин от министър-председателя на Република България Бойко Борисов и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

„Съгласно работната програма на изпълнителя строителството на моста трябва да приключи през месец април, което означава, че можем да очакваме през месец май да пуснем съоръжението в експлоатация”, каза министър Ивайло Московски. По думите му, за да се спазят тези срокове метереологичните условия трябва да позволяват на строителя да изпълни довършителните дейности и да се активизират преговорите с румънската страна за създаването на смесеното дружество, което ще го управлява.

„Плащанията по проекта са равномерни, като заедно с договора за изграждане на прилежащата инфраструктура, сме изплатили над 207 млн. евро”, каза министър Московски. Той отбеляза, че това е поредният проект по ИСПА, който успява да навакса големите закъснения благодарение на много работа и активната подкрепа на Европейската комисия. „АМ „Люлин” повече от две години поема трафика от и за София, жп линията от Пловдив до Димитровград е пусната в експлоатация и позволява скорости от 160 км/ч. През пролетта и Дунав мост 2, който е последният проект, който трябваше да бъде завършен по предприсъединителната програма, ще бъде открит”, каза Ивайло Московски.

Дейностите по изграждане на Дунав мост 2 са разделени в два договора – изграждане на мостовото съоръжение и на прилежащата инфраструктура към него. През 2013 г. предстои да бъде завършено полагането на жп линията и на пътната настилка върху моста; да се довърши работата по електрификацията на линията; да се свържат инсталациите и др. Дейностите по изграждане на прилежащата инфраструктурата приключиха миналата година и обектите вече имат издаден акт 15.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени