ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Италианският корабен регистър RINA ще извършва прегледи на кораби, плаващи под български флаг 26.02.2013
Голям размер

Италианският корабен регистър ще има право да извършва прегледи  на кораби, плаващи под български флаг. Това стана, след като изпълнителният директор на ИА „Морска администрация” к.д.п. Сергей Църнаклийски и вицепрезидентът на италианския корабен регистър RINA Микеле Франчони подписаха днес договор за признаване на класификационната организация.

„Това е петата класификационна организация, с която си партнираме. Сигурен съм, че това ще гарантира качество и ще предостави на българските корабособственици възможност да избират сред най-добрите организации в света”, каза Сергей Църнаклийски.

Вицепрезидентът на италианския корабен регистър RINA Микеле Франчони посочи, че вече имат 80 подобни споразумения с други администрации в света.

RINA (Registro Italiano Navale) e класификационна организация, създадена през 1861 г. От тогава и до настоящия момент тя продължава да осъществява своята дейност и е една от най-големите в света. RINA е член на IACS – Международната асоциация на класификационните дружества, в които членуват най-големите класификационни организации в света, с най-голям брой обслужвани кораби и най-пълни и стриктни правила.

Сключването на договор с RINA за упълномощаване й от администрацията на Република България ще даде право на италианския регистър да извършва от нейно име прегледи и да освидетелства кораби. По този начин българските корабособственици ще получат още една възможност за избор измежду призната организация, която да обслужва техните кораби, а също при евентуално закупуване на кораб, носещ класа на RINA, няма да им се налага да сменят класа на плавателния съд, което води до сериозни финансови разходи и организационни проблеми.

 

 

Милан Мартинов,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията,
Дирекция „Връзки с обществеността и протокол”
Тел: +359 2 9409 625/301
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg;
press@mtitc.government.bg 

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени