ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

България и Русия пуснаха съвместна пощенска марка за 135-годишнината от Руско-турската война 05.03.2013
Голям размер

България и Русия пуснаха днес в употреба съвместно пощенско-филателно издание, посетено на 135 години от Руско-турската война. На церемония в София министърът на транспрота, информационните технологии и съобщенията в оставка Ивайло Московски, ръководителят на Федералната агенция по съобщения на Руската федерация Олег Духовницки и изпълнителният директор на „Български пощи” ЕАД Деян Дънешки поставиха печата на българския проект на изданието.

„Най-новото пощенско-филателно издание е посветено на една от най-светлите дати в българската история – Руско-турската война. Преди 135 години епохална серия от битки, доведе до освобождение на българските земи и до историческия Санстефански мирен договор”, каза по време на валидирането министър Московски.

Темата за освобождението на България е една от най-популярните в българското маркоиздаване. Първото издание, посветено на Руско-турската война, е издадено през 1902 г. и е на тема: 25 години от боевете при Шипка, Стара Загора и Шейново.

Днешната пощенска марка се пуска в употреба едновременно в България и Русия. В историята на българското маркоиздаване има няколко съвместни пощенско-филателни проекта – с Румъния, по повод приемането на двете държави в Европейския съюз, със Сърбия,на тема „Екология – Стара планина”, с Италия за 130-годишнината от установяване на дипломатически отношения между двете държави, с Казахстан, по повод годишнина от установяване на дипломатически отношения между двете държави.

Най-новото пощенско-филателното издание се състои от блок с една пощенска марка, илюстрован плик и специален пощенски печат. Тиражът на пощенската марка е 29 000 бр., а илюстрованият плик се отпечатва в 1 439 бр. Художник на проектите е Кристина Борисова.

Сред гостите на церемонията по валидиране бяха посланикът на Руската федерация у нас Юрий Исаков, представители на Съюза на филателистите и колекционери на пощенски марки.

 

За информация:
Емилия Филчева, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 434
e-mail:
ephilcheva@mtitc.government.bg

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени