ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

МТС открива процедурите за избор на концесионери на пристанищните терминали Сомовит и Леспорт 01.03.2005

Министерството на транспорта и съобщенията обявява едностепенни, неприсъствени конкурси за определянето на концeсионeри на пристанищните терминали Сомовит и Леспорт.

Пристанищният терминал Сомовит е част от пристанището за обществен транспорт с национално значение Русе и е обект – публична държавна собственост. Пристанищният терминал Леспорт е част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Варна и също е обект – публична държавна собственост.

Пристанищните терминали ще се отдават на концесия за срок от 30 години. Конкурсите ще се проведат в първия работен ден след изтичането на 30 дневния срок от влизането в сила на решенията на комисиите за допускането на участниците до конкурсите. Предложенията на кандидатите ще бъдат отворени в Министерството на транспорта и съобщенията.

Компаниите, които имат желание да участват в процедурите по концесионирането на двата пристанищни терминала Сомовит и Леспорт, могат да закупят конкурсни документи от 10 часа на 7 март 2005 г. до 17 часа на 18 март 2005 г. в Министерството на транспорта и съобщенията. Цената на конкурсните книжа и в двете процедури е 1000 лв. и ще се заплаща по банковата сметка на Министерството на транспорта и съобщенията – № 5000124839, банков код 66196611, Българска народна банка, Централно управление, София.

Заявленията за участие в конкурсите ще се подават по образец, който е част от конкурсните книжа и към него се прилагат документите по чл. 12, ал. 2 от Закона за концесиите, в т.ч. и документ за внесен депозит в размер на 12 500 лева за пристанищен терминал Сомовит и 70 000 лева за пристанищен терминал Леспорт по банкова сметка на Министерството на транспорта и съобщенията. Срокът за подаването на заявленията е до 17 часа на 21 март 2005 г. Заявленията се завеждат в деловодството на Министерството на транспорта и съобщенията, гр. София, ул. “Дякон Игнатий” № 9.

Комисиите ще се произнесат с решение за допускането на заявителите до участие в конкурсите в срок до 28 март 2005 г. или съответно – в срок до 7 дни от изтичането на срока за отстраняването на нередовности.

Срокът за подаването на предложения от допуснатите кандидати е 30 дни от датата на влизане в сила на решението на комисиите за допускане на участниците до конкурсите.

Пълния текст на съобщенията за обявените конкурси са обнародвани в Държавен вестник днес и са публикувани на Интернет страницата на Министерството на транспорта и съобщенията: www.mtc.government.bg

Припомняме ви, че пристанищните терминали Сомовит и Леспорт са първите пристанища, които ще бъдат отдадени на концесия.

С привличането на финансово стабилни частни концесионери се очаква да се реализират значителни по обем инвестиции, да се подобри качеството на обслужване, да се повиши ефективността на пристанищните услуги, да се привлекат допълнителни товари, както и да се осигури трансфер на управленско ноу-хау.

Критериите за избор на концесионери са пет:

  • инвестиционно предложение с относителна тежест от 25 на сто, което включва инвестиционна програма, план за финансирането й и оценка на финансовия ефект от инвестициите върху потребителите;
  • бизнес предложение с относителна тежест 10 на сто, включващо следните компоненти: социална програма, план за преходния период, програма за оперативна дейност и поддръжка, организационно-управленски план, програма за безопасност и сигурност, както и екологична програма;
  • предложение за достигане на средногодишен товарооборот с относителна тежест 25%;
  • предложение за фиксирана част на годишно концесионно възнаграждение с относителна тежест 20%;

• предложение за променливата част на годишно концесионно възнаграждение с относителна тежест 20%.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени