ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Във Варна се проведе заседание на Комитета на Меморандума за разбирателство за Държавен пристанищен контрол в Черно море 12.04.2013
Голям размер

Представители на морските администрации на България, Румъния, Украйна, Руската Федерация, Грузия и Турция участваха в 14-тото редовно заседание на Комитета на Меморандума за разбирателство за Държавен пристанищен контрол в Черно море. Събитието бе открито от служебния заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Албена Лазарова и се проведе от 9 до 11 април 2013 г. във Варна.

На форума бе взето решение да се ревизира и допълни текста на Меморандума във връзка с влизането в сила на Морската трудова конвенция и на новия инспекционен режим. България, Румъния и Секретариата на Меморандума бяха определени да работят по подготовката на промените. Трябва да се синхронизират и формите на докладите от инспекциите с изискванията на Парижкия меморандум, като се планира през 2013 г., съвместно с Парижкия и Токийския меморандуми, да се проведе Концентрирана инспекционна кампания.

Ще продължи утвърдилата се практика за обмяна на опит от инспекторите на страните-членки на меморандума. Държавите от района на Черно море и Каспийско море са провели Първа работна среща в Батуми. Предвижда се Втората среща за уеднаквяване на позициите да е в България – през втората половина на 2013 г.

Следващата 15-та среща на Комитета на Черноморския меморандум ще се проведе през 2014 г. (вероятно през м.април ) в Румъния. За неин председател беше избран Петър Киров, заместник-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация”, а за заместник-председател – предложеният от румънската делегация Andrian Siroja Mihey.

На срещата присъстваха и секретарят на Парижкия меморандум за държавен пристанищен контрол Ричард Шифърли, наблюдатели от морската администрация на Азербайджан и представители на Меморандума за държавен пристанищен контрол в Западна и Централна Африка.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени