ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министрите на България и Турция постигнаха разбирателство по основните проблеми, свързани с товарните превози 22.05.2013
Голям размер

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев се срещна с министъра на транспорта, морските въпроси и съобщенията на Република Турция Бинали Йълдъръм. Разговорите бяха проведени днес по време на форума на министрите на транспорта в Лайпциг.

На продължилата повече от договореното среща бяха обсъдени различни въпроси, поставени от българската страна. Постигнато бе разбирателство, като турската страна прие да разгледа времевите ограничения и да намали времето за което българските товарни автомобили могат да извършват превози от Турция до Германия или до друга страна и обратно, при спазване на всички изисквания за това. Още във вторник /28 май 2013 г./ на експертно ниво между представители на министерствата на транспорта на двете държави ще бъде уточнено как точно ще бъде изпълнена договореността.

Разгледан бе и въпросът за фактурите относно произхода на стоките като бе постигнато разбиране за спазване на точка 4.2 от ръководството на СЕМТ разрешителното, тоест че мястото на натоварване може да е различно от произхода на стоката.

Българската страна постави и въпроса за увеличение с 30% на броя на разрешителните от/за трета страна като турската страна отговори утвърдително на молбата, което е голям успех и ще бъде от изключително значение за развитието на товарните превози между двете страни. Детайлите по тази договореност предстои да се уточнят на срещата във вторник като българската делегация ще замине за Турция още в понеделник.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени