ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

България подкрепя засилване на сътрудничеството при жп инциденти 10.06.2013
Голям размер

България подкрепя предложението за засилване на сътрудничеството между държавите-членки, в случай на железопътни произшествия. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на днешното заседание на Съвета на министрите по транспорт, телекомуникации и енергетика в Люксембург.

По думите му българската страна счита за целесъобразно да бъде включена разпоредба за сключване на споразумения за сътрудничество между Европейската железопътна агенция и един или повече национални органи по безопасността. В своето изказване министър Данаил Папазов изрази задоволство от определянето на по-дълъг преходен период, от пет години след датата на влизането в сила на Директивата и от улесняването на процеса по оценка на съответствието за отделните предприятия.

Освен Директивата за оперативната съвместимост на железопътната система на ЕС, по време на срещата беше обсъждан и Регламента за създаването на Механизъм за свързване на Европа (МСЕ). Размерът на бюджета на МСЕ за сектор транспорт зависи от постигането на съгласие по Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014 – 2020 г. Предложеният списък с проекти в областта на транспорта обхваща основните железопътни направления на територията на Република България, в които ще се инвестира през програмния период 2014 – 2020 г. (Видин – София – Бургас/турска граница, София – Кулата, София – сръбска граница, София – македонска граница) и река Дунав. Подходящи за финансиране чрез Механизма за свързване на Европа (кохезионна част) са проектите „Модернизация на железопътната линия Видин – София” (в участъка Видин – Мездра) и „Подобряване на корабоплаването по р. Дунав в общия българо-румънски участък“.

По време на Съвета на министрите беше подписано Евро-средиземноморско споразумение в областта на въздухоплаването между държавите-членки на ЕС, от една страна, и правителството на Държавата Израел, от друга страна.

Министър Данаил Папазов участва и в дискусия, по време на която министрите обсъдиха основните фактори, които оказват влияние на транспортната политика две години след приемането на Бялата книга по транспорт през 2011 г. Беше обсъдена връзката между транспортния сектор, растежа и създаването на нови работни места. Още веднъж бе потвърдено ключовото значение на транспортa за развитието на икономиката и за повишаване на конкурентоспособността и заетостта.

След края на дискусията министър Данаил Папазов покани лично заместник-председателя на ЕК и комисар по въпросите на транспорта Сийм Калас да присъства на официалното откриване на Дунав мост 2, което ще се състои в петък (14 юни).

 

 

 

 

 

За допълнителна информация:
Гергана Гроздева, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/9409 625
e-mail: ggrozdeva@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени