ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Данаил Папазов проведе работна среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова 11.06.2013
Голям размер

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов проведе работна среща с кмета на София Йорданка Фандъкова. На разговорите присъстваха заместник-кметът Любомир Христов и главният архитект на София Петър Диков.

Министър Данаил Папазов беше запознат с исканите от общината терени на гара Сердика и гара Пионер, които са собственост на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Те са предвидени за развитие на столичната инфраструктура и върху тях по план трябва да се изгради парк Възраждане. Транспортният министър пое ангажимент процесът по прехвърляне на собствеността да бъде приключен в кратки срокове. По време на разговорите бе обсъдено и развитие на столичното метро, както и изграждането на трети метродиаметър. Софийският кмет посочи, че проектът се сочи като пример от европейските институции и София има тяхната подкрепа за развитието му. Йорданка Фандъкова подчерта, че вече са изготвени идейният проект и регулационният план за новото трасе и поиска изграждането на трети метродиаметър да бъде включено за финансиране с европейски средства през следващия програмен период 2014-2020 г.

Главният архитект Петър Диков постави въпроса за ползване от страна на общината на държавен терен в близост до летище София за изграждане на ремонтно депо на столичния метрополитен. Министър Папазов изрази готовност да съдейства за развитието на проекта и подчерта, че столична община ще има неговата подкрепа за изграждане на трети лъч на метрото, в рамките на възможностите на страната през новия програмен период.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени