ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Пощенска марка се посвещава на 1150-годишнината от Моравската мисия на Св. св. Кирил и Методий 12.06.2013
Голям размер

България, Ватикан, Словашката република и Чешката република пускаха едновременно в употреба пощенска марка по повод на 1150-та годишнина от Моравската мисия на Св. св. Кирил и Методий.

Пощенско-филателното издание, което ще се разпространява в пощенските клонове в България, бе валидирано днес от изпълнителния директор на „Български пощи” ЕАД Людмил Александров, папския нунций Архиепископ Януш Болонек, посланикът на Словашката република у нас Мариан Якубоци и посланикът на Чешката република в София Павел Вацек.

Изданието включва блок с една марка, илюстрован пощенски плик и специален печат. Номиналната стойност на пощенската марка е 3,20 лв., а тиражът й е 40 000 бр. Илюстрованият плик се отпечатва в тираж от 1 389 бр.

Художник-оформител на изданието е Кристина Борисова. Марката и пликът са изготвени на основата на проекти, предоставени от пощенските администрации на Словакия и Чехия. Те са създадени на базата на две средновековни фрески, намиращи се в базиликата „Св. Клементе” в Рим.

Моравската мисия е третата и най-важната в живота на солунските просветители – братята Св.св.Кирил и Методий. През есента на 863 година, създателите на славянската азбука пристигат във Велеград, столицата на великоморавския княз Ростислав. По искане на княза, те са изпратени от византийския император Михаил III, за да проповядват християнството на славянски език.

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени