ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

България пое председателството на Euro Controle Route 20.06.2013
Голям размер

България пое председателството на организацията Euro Controle Route (ЕСR) от Ирландия за период от една година 2013 – 2014 г. Това стана по време на поредното заседание на Управляващия комитет на организацията, което се проведе в периода 17 – 18 юни 2013 г., в гр. Дьблин, Ирландия. Това бе второто заседание на Управляващия комитет, под председателството на Ирландия. В тези заседания участват ръководителите на компетентните органи на страните-членки на ECR.

През месец ноември 2013 г. и месец юли 2014 г. в България ще се проведат заседания на Управляващия комитет на ECR. Ежемесечно в Брюксел се провеждат срещи на Изпълнителния комитет на ECR, които също ще се председателстват от българската страна. На тези заседания се обсъждат важни въпроси, свързани с подобряването на контролната дейност, обмяната на информация и добри практики, с цел повишаването на безопасността и сигурността по европейките пътища, както и хармонизиране на законодателството на държавите-членки в областта на автомобилния транспорт.

По време на форума в Ирландия се проведе и конференция на тема “Ефикасен и ефективен пътен контрол във време на финансова криза”, където бяха обсъдени предизвикателствата пред държавите членки на ЕС по време на финансова криза и обмен на добри практики при извършване на крайпътен контрол.

Това е първата такава конференция в рамките на организацията. Българската страна пое ангажимент да проведе втора конференция, като определи и актуална тема за нея.

***

Euro Controle Route e създадена с Административно споразумение през 1999 г. между четири държави (Белгия, Холандия, Люксембург и Франция). В момента в организацията членуват 13 държави (Белгия, Холандия, Люксембург, Франция, Германия, Ирландия, Англия, Полша, Австрия, Румъния, България, Унгария, Латвия) и 4 държави наблюдатели (Словения, Чешката република, Литва, Малта). След присъединяването си към ЕС България стана активен член на ECR.

Euro Controle Route е организация в която членуват контролните органи на участващите страни, които си сътрудничат за подобряване на безопасността по пътищата, спазването на правилата за движение, както и насърчаване на лоялната конкуренция в областта на автомобилните превози. Общата цел е, чрез консултации, сътрудничество и съвместни инициативи, да се хармонизират инспекционните практики в участващите страни.

Повече информация за Euro Controle Route и конференцията можете да откриете тук: http://www.euro-controle-route.eu/site/en/conference/

 

Костадин Вардев,
Пресцентър, МТИТС
Телефон: 02/ 9409 620/301
E-mail: kvardev@mtitc.government.bg
E-mail: press@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени