ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Вицепремиерът Василев получи почетната титла “Доцент Хонорис Кауза” в Берлин 20.06.2005

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев днес беше удостоен с почетната титла “Доцент Хонорис Кауза” на Академията за международно стопанство към Образователния център ам Мюгелзее в Берлин, Германия.

Тази титла е еквивалент на почетното звание “Доктор Хонорис Кауза” в България.

Ректорът на Академията за международно стопанство Ролф Кнопе връчи титлата на вицепремиера Василев на специална церемония.

По решение на Кураториума на Академията министър Василев е удостоен с тази почетна титла за заслуги в областта на международните икономически отношения, както и за личния му принос за развитието на българо-немските отношения.

По рано през деня вицепремиерът Василев се срещна с министъра на транспорта, строителството и жилищното дело на Федерална Република Германия Манфред Щолпе.

По време на разговора двамата министри изразиха задоволството си от развитието на отношенията между двете страни и по-специално в областта на транспорта. Министър Василев посочи като пример за добро сътрудничество между двете страни закупуването на новите дизелови мотриси от SIEMENS за нуждите на БДЖ, създадения консорциум за поддръжка, ремонт и окончателна окомплектовка на дизелови мотриси DESIRO във Варна, както и подписания Меморандум за сътрудничество.

Двамата министри обсъдиха и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в областта на безопасността и сигурността на транспорта в двете страни. В края на срещата министър Василев подари на своя колега пожизнена безплатна карта на БДЖ за пътуване във всички влакове, произведени от SIEMENS, в България.

По време на посещението си в Берлин вицепремиерът Василев направи презентация на тема: “Предизвикателствата пред България преди присъединяването към Европейския съюз”.

Днес следобед министър Николай Василев ще предостави безплатни учебници и учебни помагала на децата, които се обучават в българското училище в Берлин. Предоставянето на безплатните учебници е съвместна инициатива на Министерството на транспорта и съобщенията, Министерството на външните работи и Министерството на образованието и науката.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени