ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Папазов: До края на юли ще бъдат подготвени промени на методиката на психологическите тестове на шофьорите 12.07.2013
Голям размер

До края на юли ще бъдат подготвени промени на методиката на психологическите тестове на водачите на моторни превозни средства, заяви в телевизионно интервю министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. Ще се обмисли възможността таксиметровите фирми да подготвят досиета на водачите, където ще бъдат вписвани всички нарушения, констатирани от контролните органи на пътя. По думите на министър Папазов, ако веднъж бъде установено, че шофьор на такси или автобус е употребил алкохол по време на работа, той трябва да загуби правото си да работи в обществения транспорт завинаги.

„Битката с алкохола е едно от основните средства, за да се намали вандализма по пътищата“, заяви министърът. Той изрази личното си мнение, че трябва да има по-високи глоби за пияни шофьори. 

Сред по-дългосрочните мерки за предотвратяване на пътни произшествия  е и въвеждането на патент върху таксиметровата дейност и извеждане на светло на този бизнес. В момента в бюджета не постъпват почти никакви приходи от тази дейност, като причината за това е съществуващата възможност когато всяка фирма достигне прага за регистрация по ДДС, да бъде закрита, посочи министърът. Сред дългосрочните действия той очерта и по-гъвкавото управление на трафика.

Данаил Папазов припомни, че от миналия вторник има обществени съвети за всички видове транспорт, както и за информационните технологии и съобщенията. В специализирания съвет в областта на автомобилния транспорт вече постъпиха и бяха обсъдени предложения за борбата със сивия сектор и за засилване на мерките за контрол на издаването на шофьорските книжки.

 

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени