ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министерството на транспорта и съобщенията представи проект “Телемедицина” 22.06.2005

Днес Министерството на транспорта и съобщенията представи в гр. Септември пилотния проект “Телемедицина”.

Телемедицина е пореден етап в развитието на програмата i-България, в частта проекти, които подпомагат достъпа на гражданите до електронни услуги. Изградените досега 80 телецентъра и следващите 80, които ще бъдат готови до края на 2005 г., предоставят широк набор от услуги:
- Услуги на електронното правителство и местната администрация;
- Курсове по преквалификация;
- Курсове по компютърна грамотност;
- Достъп до образователни портали, дистанционно обучение и др.
Новият проект използва изградената мрежа от телецентрове като платформа за предоставяне на нов тип услуги от областта на електронното здравеопазване.

Пилотният проект е изпълнен от Министерството на транспорта и съобщенията, Българската академия на науките и Българската асоциация на телецентровете със съдействието на община Септември. Финансирането е осигурено от Международния съюз по далекосъобщения (МСД).

Проектът осигурява широколентова интернет свързаност и IP телефония между 10 здравни пункта и телецентрове на територията на община Септември. Всеки пункт разполага с устройства за измерване на кръвно налягане и снемане на ЕКГ. Устройствата са портативни и се предоставят на пациентите за провеждане на измерванията по време на тяхната ежедневна дейност: вкъщи, на работното място, по време на почивка и т.н. След завършване на изследванията, получената информация се обработва от компютър и се предоставя он-лайн на лекуващия лекар или специалист-кардиолог за анализ и следващи предписания.

След успешното изпълнение на проекта, той ще бъде внедрен и в други райони на страната. Очаква се развитие на инициативата и в съседни страни от региона, като МСД ще подкрепи България да се превърне в регионален център за разпространение на такъв тип услуги.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 20
e-mail: kvardev@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени