ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Данаил Папазов: Не предвиждаме реформата да бъде съпътствана от грубо и необосновано съкращение на хора 08.08.2013
Голям размер

„Не предвиждаме реформата да бъде съпътствана от грубо и необосновано съкращение на хора“. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов на среща с железничари в Пловдив. По думите му усилията ще са насочени към реформа чрез инвестиции.

По време на разговорите министър Папазов представи изготвената оздравителна програма за железницата, която е разделена на три части – краткосрочна, средносрочна и дългосрочна. „Целта е да се стабилизира железницата и да се развива, за да се превърне в предпочитан транспорт“, каза министър Данаил Папазов. Това се прави защото железницата няма единствено социална функция, инвестицията в нея има и екологично измерение“.

Един от приоритетите в програмата е споразумение за разсрочване на задълженията на „Холдинг Български държавни железници“. Разговорите с кредиторите ще се водят в началото на септември, за когато е насрочена нова среща. Важен елемент е атрактивното и активно предлагане на жп услугата. „Това ще доведе до привличането на повече пътници и товари“, добави той. За целта е нужно преструктуриране и модернизация на сектора, въвеждане на нови технологии. Сред промените в оздравителната програма е предвидено възстановяване на търговските звена на „БДЖ-Пътнически превози“ и на „БДЖ-Товарни превози“. „Задължително е клиентите да могат да получат точна информация за предлаганите услуги“, заяви министър Папазов. По думите му, за да се развива пазарно „БДЖ-Товарни превози“ трябва да подобри логистиката си и да развива транспортната услуга „от врата до врата“.

В най-скоро време в сектора ще се извърши административна реформа, която да гарантира връзките между отделните звена в железницата, за да могат те да работят ефективно. „Необходимо е разместване на персонала от по-малко натоварените звена към по-натоварените“, каза министър Данаил Папазов.

„Като стъпка напред за железницата ще посоча изграждането на интермодален терминал Пловдив“, заяви пред присъстващите министър Данаил Папазов. По думите му проектът ще създаде нови работни места и ще повиши стандарта на живот на хората в региона. Той запозна присъстващите с основните приоритети в ж.п сектора за следващия програмен период на Оперативна програма „Транспорт“, свързани с региона. Това са рехабилитацията на ж.п. линията Пловдив – Бургас (три отсечки се реализират сега, останалите са планирани след 2014 г.) и завършване модернизирането на цялото железопътно направление от сръбската до турската/гръцката граници (Драгоман – София – Пловдив – Свиленград – турска/гръцка граница).

Срещата на министър Папазов с железничари в Пловдив е част от честванията на техния професионален празник и навършването на 125 години от създаването на българските железници. По време на събитието той награди изявени работници и служители от БДЖ и Национална компания „Железопътна инфраструктура“ от региона.

Министър Данаил Папазов посети и главния диспечерски център в града. Той се срещна със служителите, които обслужват центъра, които му демонстрираха визуализация на движението на влаковете по жп отсечката Крумово-Димитровград.

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени