ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Данаил Папазов: Турция няма да въведе нови по-високи транзитни такси за българските превозвачи 21.08.2013
Голям размер

Турската страна няма да въведе нови по-високи транзитни такси за България и потвърди, че запазва таксата от 43 евро, която се събира от нашите превозвачи, извършващи транзитни превози през територията на Република Турция. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов днес по време на пресконференция.

Тази информация беше потвърдена вчера с официално писмо от Али Ръза Ючулу, генерален директор на Генерална дирекция „Автомобилен транспорт“ към Министерството на транспорта, морските въпроси и съобщенията на Република Турция. Официалният отговор на турската страна беше потвърден и от представители на Посолството на Република Турция в София, по време на среща, проведена вчера.

Министър Данаил Папазов припомни, че на 12 август 2013 г. веднага след получаването на информация за предстоящото въвеждане от турска страна на нови такси с Комюнике №68 беше изпратено запитване до турското Министерство на транспорта, морските въпроси и съобщенията, с искане да бъде разяснена тази информация. От турска страна още тогава отговориха, че не се променя стойността на таксата от 43 евро, която се събира от българските превозвачи, тъй като автомобилните превози на пътници и товари между България и Турция са регламентирани в действащата двустранна спогодба.

Тези и други въпроси ще бъдат дискутирани в детайли и по време на предстояща среща в началото на септември в Турция.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени