ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Споразумението за грант от Световната банка на ДКЕВР ще бъде подписано утре 29.06.2005

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев и постоянният представител на Световната банка за България Оскар де Брун Копс ще подпишат Споразумението между Република България и Световната банка за предоставянето на отпусната безвъзмездна помощ за проект “Правни и регулаторни реформи в инфраструктурата”. Отпуснатият грант е на стойност 381 000 щатски долара и е предназначен за Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Церемонията по подписването на Споразумението ще се проведе утре, 30 юни 2005 г., от 14.00 часа в Заседателната зала на Министерството на транспорта и съобщенията.

ДКЕВР заема водеща роля при изготвянето на наредбите за регулиране на енергийния сектор и издаването на правила по собствена инициатива или по предложение на лицензираните енергийни дружества. Регулаторната комисията приема и основните актове за регулиране на пазарните отношения и конкуренцията в енергетиката. С приемането на новия Закон за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги, който е в сила от 20.01.2005 г., се разширяват правомощията на ДКЕВР. За тази цел българското правителство подготви проект за грант от Световната банка, които беше одобрен от Министерския съвет на 23 юни 2005 г. и предстои да бъде ратифициран от Народното събрание.

Главната цел на проекта е да се разработят основните компоненти от новата регулаторна рамка и да се засили капацитетът на регулаторната комисия. Необходимо е да се изработят прозрачни правила и процедури за дейността на енергийните и ВиК дружества, както и да се повиши качеството на вземаните от ДКЕВР регулаторни решения за тези сектори. Постигането на тази цел ще бъде в полза на потребителите и ще подобри условията за дейност на регулираните дружества. Очаква се и увеличаване на инвестициите в енергийните и ВиК инфраструктури и повишаване качеството на предлаганите услуги.

Предназначението на проекта е да се подобрят способностите на ДКЕВР по два основни начина. Първо, по проектът ще бъдат разработени процедури, правила и методологии за определянето на цени, изработването на стандарти за качествени услуги, както и практическо обучение на служителите на ДКЕВР. И второ, предложеният проект ще осигури на персонала на регулатора обучение за развитие и използване на набор от инструменти, необходими за прилагането на регулаторна политика във водния сектор, в съответствие с разширените правомощия на регулаторната комисия.

Грантът от IDF фонд (Institutional Development Facility Committee) е предназначен за финансиране на основни дейности от регулаторната рамка. Консултантите, които ще бъдат ангажирани по гранта, ще предоставят изключително важна подкрепа при изработването на правила за приложение в енергийния и водния сектор, модел на лицензия и тарифа на таксите за съответните дейности.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени