ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Данаил Папазов: През последните 3 месеца направихме повече за Български пощи и БДЖ отколкото през последните 3 години 24.09.2013
Голям размер

През последните три месеца направихме много повече отколкото е постигнато през последните 3 години. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Данаил Папазов при представяне на предприетите, през изминалите 100 дни, мерки за оздравяване на две от държавните дружествата в най-тежко състояние – Български пощи и БДЖ.

Министър Папазов информира, че никога досега в Български пощи не са влизали толкова средства от полагащата се на дружеството компенсация за извършването на универсална услуга в икономически неизгодни райони. Утре ще бъде внесено решение в Министерския съвет за осигуряване на 6,5 милиона лева на Български пощи за компенсирането на социалната услуга, извършвана през 2011 година. Паралелно с действията от страна на правителството за осигуряване на средства за полагащата се от предишни години субсидия, ръководството на пощите изпълнява и оздравителен план. Той включва нови, печеливши дейности, както и разработване на нов класификатор на длъжностите, за да бъде премахнато различното заплащане за еднакви длъжности в зависимост от района на страната.

Планът за преструктуриране на БДЖ доведе до намаляване на дълговете на дружеството от 700 млн. лева на 670 млн. лв. към края на годината. „Не е невъзможно през следващата година БДЖ да бъде на счетоводна печалба“, прогнозира Данаил Папазов. Той отчете, че за последните месеци в товарните превози се отбелязва сериозен ръст – до 30 000 тона на денонощие.

Възстановен е диалогът с кредиторите на БДЖ, който бе нарушен през последните години. Водят се преговори за преструктуриране на дълга на железниците към външни кредитори и удължаване на срока на споразумението с тях за неговото изплащане.

Министър Данаил Папазов съобщи, че е започнала реформа в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и до дни се очаква да бъде назначен изпълнителен директор.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени