ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Папазов подкрепи промени в европейското законодателство за правата на пътниците 10.10.2013
Голям размер

Актуализирането на европейското законодателство, за обезщетяване и помощ на пътниците при изпуснат свързващ полет и голямо закъснение е положителна стъпка, която ще даде на пътниците по-голяма защита на техните права. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов днес по време на заседание на Съвета на министрите по транспорт, телекомуникации и енергетика на ЕС в Люксембург.

Разрешаването на проблема с обезщетението и помощта на пътниците при изпуснат свързващ полет ще стимулира въздушните превозвачи и туроператорите да намират възможно най-добрите комбинации за пътуване на своите клиенти, каза още министър Данаил Папазов. Според министъра и в момента съществуват добри практики при справянето с подобни ситуации, но с приемането на заложените мерки те трябва да станат всеобщо правило в Европейския съюз.

Министър Данаил Папазов изрази подкрепа за необходимостта от изменения в сега съществуващия регламент и при обезщетенията за голямо закъснение. По неговите думи постигането на идеалната справедлива и пропорционална комбинация между разстоянието на полета, продължителността на закъснението и размера на обезщетението е твърде трудна за постигане цел.

Правата на пътниците са определящи, но в същото време тежестта за превозвачите също следва да бъде поносима и в разумни граници, поради което българската страна подкрепя промените, свързани с продължителността на закъснението, допълни министър Данаил Папазов. Той заяви още, че при голямо закъснение в началото на полета (до петия час) е логично за пътниците да бъдат полагани грижи в предвидения обем в зависимост от продължителността на закъснението – без това да се обвързва с разстоянието на полета, както е в сега действащия регламент. „Считаме за разумно размерът на обезщетението за пътниците при отложен полет да бъде обвързан с цената на билета“, каза министър Данаил Папазов.

Приемането на решението на ЕС би трябвало да постигне основната цел на предложението – по-добро изпълнение на европейското норми в областта на защитата на правата на пътниците във въздушния транспорт. С влизането в сила на измененията се очаква повече яснота по отношение на отговорността на превозвача; по-разбираеми и приложими правила при подаването на оплаквания и тяхното разрешаване; по-засилен и ефективен контрол по изпълнението на регламентите. Очаква се всички участници в процеса, свързан с превоза на пътници по въздух, да получат повече правна сигурност.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени