ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

МТС ще отбележи Международния ден за безопасен Интернет 03.02.2005

На 8 февруари 2005 г. Министерството на транспорта и съобщенията ще се присъедини към световното отпразнуването на Международния ден за безопасен Интернет. В инициативата ще вземат участие над 50 организации от 30 страни в целия свят.

Предвижда се в Европа да бъдат организирани редица събития под патронажа на Вивиан Рединг, която е член на Европейската комисия по въпросите на информационното общество.

Организирането на Международния ден за безопасен Интернет е израз на усилията на световната общност за повишаване на осведомеността на гражданите за възможностите за безопасно използване на Интернет от всички потребители и особено от младите хора. Инициативата за безопасен Интернет има за цел да се води активна и целенасочена борба с незаконното и вредното съдържание в световната мрежа за защита на потребителите и по-специално на децата.

Основен организатор на събитието е Европейската мрежа на националните осведомителни центрове за безопасен Интернет ИНСЕЙФ (INSAFE).

Сред множеството събития, планирани в рамките на Международния ден за безопасен Интернет, интересен е обявеният конкурс за деца от 9 до 15 години за разказ, посветен на темата за безопасно ползване на Интернет, който се провежда в 18 страни.

Най-интересните разкази ще бъдат публикувани в специално създадената за целта “Галерия на разказвачите” на организацията ИНСЕЙФ, а отличеният с голямата награда разказ ще бъде издаден в книга, която ще се разпространява в цял свят.

Дейността на организацията ИНСЕЙФ се координира от Европейската мрежа на училищата (European Schoolnet) и е съфинансирана от Програма Safer Internet.

Чрез конференции, ограмотяващи програми в училищата за безопасното използване на Интернет, осведомителни кампании по радиото и телевизията и в уеб-пространството организаторите ще популяризират идеята за борба с вредното и незаконното съдържание в Интернет.

Осми февруари е денят, на който ще бъде издаден първият брой на месечния бюлетин на ИНСЕЙФ, който ще информира гражданите, медиите и индустрията за иновациите и събитията в сферата на безопасното използване на Интернет. (Организациите, които искат да получават този бюлетин, могат да се абонират при Соня Спасова, държавен експерт в дирекция “Информационно общество и информационни технологии” на тел. 949 22 15).

Припомняме ви, че през миналата година България за първи път се присъедини официално към Многогодишния план за действие за безопасен Интернет на Европейската общност (Програма Safer Internet). Българската Фондация “Приложни изследвания и комуникация” е първата организация в нашата страна с одобрен за европейско финансиране проект. В рамките на проекта ще бъде създадена и поддържана гореща линия за подаване на сигнали и оплаквания от потребителите за наличие на незаконно и вредно съдържание в мрежата.
Повече информация може да намерите на адрес: www.saferinternet.org.


За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени