ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

МТС започва засилени проверки на фирмите, ползващи СЕМТ 03.01.2005

Министерството на транспорта и съобщенията ще засили проверките на дейността на всички автомобилни превозвачи, които са получили и използвали многократни разрешителни (СЕМТ) за 2004 г. – това съобщи зам.-министър Анелия Крушкова.

Министерството смята за недопустим начина, по който определени браншови структури на превозвачите се опитват да се намесват в работата на ведомството и категорично не приема да променя политиката си в условията на натиск.

Според Закона за автомобилните превози разпределението на СЕМТ разрешителните е административно задължение и отговорност на Министерството на транспорта и съобщенията и то не е длъжно да консултира и съобразява решенията си с браншови, синдикални или други структури на автомобилните превозвачи.

Припомняме ви, че въпреки това със заповед на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев, 10-те най-активни браншови структури на автомобилните превозвачи бяха поканени за членове на Комисията за разпределение на СЕМТ-овете. На 23 декември 2004 г. те напуснаха Комисията доброволно, в знак на протест, че въпреки наличието на сигнали за нарушение от страна на фирма СОМАТ, тя беше допусната до процедурата да разпределение на СЕМТ.

Във връзка със създалата се ситуация към организацията СОМАТ беше приложена мярка на значително намаляване на броя СЕМТ разрешителни, които им се полагат. За 2005 година фирмите на СОМАТ ще получат 150 СЕМТ, вместо 257, колкото биха им се полагали.

Същевременно Министерството на транспорта и съобщенията предприе действия за изясняване на случая като подаде сигнал до Агенция “Митници”, Гранична и Икономическа полиция, които трябва да изяснят дали има фалшифицирани разрешителни СЕМТ от СОМАТ. Ако бъде доказана вина, СОМАТ ще загуби квотата си от разрешителни за срок от две години. Проверки ще бъдат направени и на още около 300 фирми, извършващи транспортни услуги. МТС има категоричната позиция, че ако бъде взета цялата квота на СОМАТ поради големия брой камиони, с който разполага фирмата, тя ще изчерпи всички еднократни разрешителни, а това би довело до фалита на много малки превозвачи.

Заместник-министърът на транспорта Анелия Крушкова заяви още, че превозвачите трябва да се обединяват около общия национален интерес на бранша, както това се случи през 2004 г., за да спечелят и засилят позициите си на международния пазар, а не да се противопоставят един срещу друг и да защитават само корпоративни интереси.

Министерството ще преосмисли бъдещето участие на представителите на браншовите организации в работата на Комисията за разпределянето на многократните разрешителни – съобщи зам.-министър Крушкова.

Ако утре по време на планирания протест, превозвачите протестират с автомобилите си и блокират движението по пътищата, министър Николай Василев е длъжен съгласно чл.100 от Закона за автомобилните превози да наложи глоби от 1 000 до 5 000 лева или да отнеме лицензите на превозвачите, които използват или са предоставили превозните си средства за блокиране на движението.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени