ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Василев ще представи основните инфраструктурни проекти пред германския бизнес 09.02.2005

Вицепремиерът Николай Василев ще представи основните транспортни инфраструктурни проекти, по които Министерството на транспорта и съобщенията работи, по време на работен обяд с представителите на Германо-българската индустриално-търговска камара. На срещата, която ще се проведе днес от 13.00 ч в хотел Радисън, ще присъстват още заместник-министър София Касидова и посланикът на Германия в нашата страна д-р Харалд Киндерман.

На дискусията министър Василев ще подчертае доброто развитие на отношенията в областта на транспорта между Република България и Германия. Пример за това сътрудничество е закупуването от БДЖ ЕАД на 25 нови дизелови мотриси от SIEMENS AG и успешното презентиране на първите две от тях по основните жп линии в страната на 23.01.2005 г. Освен това беше подписан и Меморандум за създаване на смесено дружество за поддръжка на новите мотриси между БДЖ ЕАД и SIEMENS.

Вицепремиерът ще изкаже задоволство и от съвместната работа на Министерството на транспорта и съобщенията с германското дружество за техническа помощ GTZ, с което МТС разработва проекти на двустранни споразумения със съседните балкански страни за трансграничните преходи и за намаляването на престоите на граничните пунктове.

Освен с напредъка на МТС при изграждането на инфраструктурните проекти министър Василев ще представи пред членовете на Германо-българската индустриално-търговска камара дейността ни по концесионната процедура за гражданските летища за обществено ползване в Бургас и Варна и концепцията за приватизация на “България Ер”. Както и целите на пристанищната реформа в България и започналия процес на концесиониране на българските пристанища за обществен транспорт.

***
Германо-българската индустриално-търговска камара изгражда мост за бизнеса между Германия и България, подкрепя и насърчава двустранните търговски и икономически отношения. Тя:

  • Създава бизнес контакти и оказва подкрепа при сътрудничеството между български и германски фирми и институции;
  • Предоставя информационни разработки и консултира германски и български фирми;
  • Организира и провежда икономически дни, бизнес срещи, семинари, форуми и др.;
  • Подготвя информационни материали и проучвания по икономически и правни въпроси, извършва пазарни и маркетингови проучвания;
  • Официален представител е на шестте най-престижни германски панаири в България – Франкфуртския, Дюселдорфския, Нюрнбергския, Мюнхенския, Кьолнския и Лайпцигския и подпомага български изложители и посетители на германските панаири и изложения;
  • Подпомага различни проекти в партньорство с български фирми и институции;
  • Лобира за интересите на германски фирми и институции;
• Работи в интерес на двустранните икономически отношения;

Германо-българската индустриално-търговска камара беше официално открита на 9 март 2004 година, след подписването на съответното междуправителствено споразумение.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени