ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Фирмата “Imagine Аir” не притежава свидетелство за авиационен оператор 10.01.2005

Във връзка с публикации в пресата за намеренията на бившия собственик на “Бекс ер”, който чрез компанията “Imagine Аir” възнамерява да осъществява отново въздушни превози на ниски цени от/до България, Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” прави следното уточнение:

След направената по нареждане на вицепремиера Николай Василев проверка беше установено, че в регистрите на ГВА не съществува фирма с подобно наименование, която да е придобила правоспособност в качеството на авиационен оператор за извършване на търговски въздушни превози.

В момента фирмите “Imagine Investment” Ltd., или представяща се още като “Imagine Air”, не са регистрирани като авиационни оператори с право за изпълнение въздушни транспортни услуги по смисъла на Закона за гражданското въздухоплаване (ЗГВ) и подзаконовите Наредби към него.

Фирмите не притежават свидетелство за авиационен оператор. Към днешна дата не е внесено заявление от горепосочените фирми за откриване на процедура за издаване на Свидетелство за авиационен оператор (САО).

Според българското законодателство дадена фирма има право да предлага туристически авиационни услуги в България по два начина:
- Да бъде регистрирана като авиационен оператор с предмет на дейност – изпълнител на редовни или чартърни международни превози, за което се издава свидетелство за авиационен оператор от Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” към Министерството на транспорта и съобщенията;
- Да притежава лиценз за туроператорска и/или туристическа агентска дейност на територията на България, издаден съгласно чл.17, ал.1 от Закона за туризма.

Незачитането на действащите в Република България закони води до предоставяне на незаконни услуги на потребителите, както и ощетяване на лоялните авиокомпании, туристическите оператори и туристическите агенти.

Администрацията на България не ограничава правата на легитимните субекти, но е задължена да контролира и спазва изискванията на вътрешната нормативна уредба, международните документи, включително Регламентите на Европейския съюз, като по този начин защитава правата както на българските, така и на чуждестранните граждани.

За допълнителна информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 20
e-mail: kvardev@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени