ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Световните спортни събития доминират сред темите на българските марки през 2014 г. 10.01.2014
Голям размер

Първата пощенска марка през 2014 годи ще бъде посветена на Зимните олимпийски игри в Сочи, според плана, одобрен от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. На всеки четири години, преди провеждането на голямото спортно събитие, Международният олимпийски комитет отправя покана към националните пощенски администрации да издадат марка и филателни продукти, които съдържат олимпийските символи. Целта на Олимпийската филателна програма е чрез тези издания да се популяризира Олимпийското движение пред обществеността. През последните години България е издала атрактивни пощенски марки по повод Зимните олимпийски игри във Ванкувър през 2010 г. и Летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г. По традиция, преди заминаването на родния отбор за олимпиада, се издава специално филателно издание, което се носи в държавата-домакин на състезанието. Церемонията по пускане в употреба на олимпийската марка е планирана за началото на февруари.

Планът за маркоиздаването през новата година има още един акцент, свързан с международно събитие – Световното първенство по футбол в Бразилия. Спортната тематика ще бъде продължена и от специално издание, посветено на 100 г. от създаването на Футболен клуб „Левски“.

Общо 43 пощенски марки, 10 илюстровани карти и 21 специални плика са включени в плана на маркоиздаването през 2014 г. В раздел „България – наша родина“ се предвидени издания за исторически събития като битката при Самуиловата крепост, създаването на националната гвардейска част, битката на народите край Варна. Живота и делото на именити българи също ще бъдат отбелязани със специални пощенско-филателни продукти – сред тях са Васил Априлов, Софроний Врачански, Борис Христов, Павел Вежинов и други.

Пощенски марки ще бъдат издадени и за годишнини от установяване на дипломатическите отношения на България с Индия, Бразилия и Русия.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени