ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

МТС започна масирана акция срещу нелегалните автомобилни превози 14.02.2005

Според Закона за автомобилните превози обществен превоз на пътници се извършва с автобуси, както и с леки автомобили с 6 до 9 места. Такъв вид превози се осъществяват от лицензирани превозвачи, а редът за лицензиране е указан в Наредба 33 и Наредба 11 на Министерството на транспорта и съобщенията. Неразделна част от лиценза и е списъкът на моторните превозни средства, с които ще се извършва превозът.

Напоследък се появиха много превозни средства, които извършват такива превози, особено международни, без да са вписани в списък към дадена лицензия.

Във връзка с тази засилваща се тенденция министър Николай Василев нареди на ИА “Автомобилна администрация” да извърши проверки по този проблем.

Главният директор на ДАИ Наско Атанасов разпореди проверки на 27 януари и на 10-11 февруари. Органите на ДАИ извършиха проверките съвместно с Гранична полиция на подстъпите на ГКПП-тата на територията на нашата страна.

ДАИ провери 112 превозни средства, извършващи превози на пътници. В резултат на това бяха издадени 14 акта за установяване на административни нарушения. В тази връзка изпълнителният директор на ИА “Автомобилна администрация” Николай Точев издаде 14 заповеди за принудителни наказателни мерки на основание чл. 171 т. 1 и т.2 от Закона за движение по пътищата – спиране на моторното превозно средство и отнемане на свидетелството на правоуправление на водачите, които бяха връчени още на границата на нарушителите.

Това създаде неудобство на известен брой пътници, които се наложи да слязат от автомобилите и да потърсят превоз сами обратно.

Министерството на транспорта и съобщенията се обръща към всички граждани, преди да предприемат пътуване в чужбина, да се информират от сайта на ИА “Автомобилна администрация” (www.iaaa.mtc.bg) за превозвачите, които са лицензирани за такива превози, както и за международните линии, за които има издадено разрешение от МТС.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени