ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Вицепремиерът Василев взе участие в публичната дискусия “Бъдещето на капиталовите пазари в България” 11.05.2005

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев взе участие в публична дискусия на тема “Бъдещето на капиталовите пазари в България”. Тя беше организирана от Клуба на журналистите ААА на 11 май в хотел “Шератон”.

Министър Василев представи основните перспективи за развитието на капиталовите пазари в периода 2005 г. – 2009 г. Той подчерта, че усилията на страната ни трябва да се насочат към усъвършенстването на данъчното законодателство. “Благодарение на реформите през последните 4 години България има едни от най-ниските преки данъци и е много важно това да се запази”, заяви министър Василев. Запазването на нулевата ставка на данъка върху капиталовата печалба е факт и не бих подкрепил други тенденции, допълни министър Василев. Пускането на борсата на 30% от Български морски флот, на 33% от всички електоразпределителни дружества и на миноритарен пакет от товарните превози на БДЖ, когато бъдат отделени в отделно дружество са сред важните перспективи за развитието на капиталовите пазари.

Стимулирането на емисии на ценни книжа от частния сектор, листването на нови дружества на борсата, ясни правили при защитата на правата на миноритарните акционери, както и подобряването на средата на емитентите трябва да бъдат основни приоритети в развитието на капиталовите пазари в България като продължение на реформите през последните 4 години, стана ясно на публичната дискусия.

Според министър Василев доброто финансово образование е друг важен фактор в сферата на капиталовите пазари. Той подчерта, че Българската асоциация на финансовите аналитици (БАФА) е призната за член на Института на сертифицираните финансови аналитици(CFA) сред 123 държави преди други по- големи, което е критерий за наличието на много добри специалисти не само от финансовия сектор, но и от финансовата индустрия .

За допълнителна информация:
Радиана Шопова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 9602
e-mail: rshopova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени