ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

МТИТС бе домакин на кръгла маса за развитие на интермодалния транспорт 25.02.2014
Голям размер

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията бе домакин днес на кръгла маса за развитие на интермодалния транспорт в България. По време на форума бе представен проекта COSMOS – http://www.intermodal-cosmos.eu/content/index_eng.html. Дейностите по него са съфинансирани от Европейската комисия в рамките на програмата Марко Поло, която помага на бизнеса при въвеждане на транспортни услуги за прехвърляне на товари от автомобилен към по-екологични видове транспорт.

По време на събитието беше подчертано, че интермодалният транспорт заема приоритетно място в усилията на МТИТС за развитието на транспортния сектор. Ангажимент на администрацията е да създаде благоприятна среда за ефективно функциониране на интермодалните транспортни вериги, като водещ фактор в този процес е качеството на инфраструктурата. България се намира на кръстопът на активни транспортни коридори, които създават условия за привличане на товарен и пътнически трафик. На българска територия са идентифицирани 10 важни за развитието на европейската мрежа интермодални точки – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Лом, Видин, Драгоман, Свиленград и Горна Оряховица. В тях през следващите години е възможно поетапното изграждане на модерни терминали, което заедно с модернизирането на пътната и жп инфраструктура, ще създаде съвременен вид на транспортната ни система.

В срещата взеха участие представителят на Европейската комисия д-р Герхард Трохе, експерти от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и страните по проекта COSMOS, както и представители на транспортния бизнес.

 

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени