ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Данаил Папазов и македонският му колега Миле Янакиески дадоха старт на строителството на жп отсечката Куманово - Беляковци 02.03.2014
Голям размер

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов заедно с македонския му колега Миле Янакиески дадоха старт на строителните работи на една от най-важните и трудни отсечки от железопътната част на Общоевропейски коридор Осем – от Куманово до Беляковци. В церемонията участваха и министър-председателят на Република Македония Никола Груевски и вицепремиерите Зоран Габровски и Владимир Пешевски.

 „Това е една от най-важните и трудни отсечки от железопътната част на Общоевропейски коридор Осем“, заяви министър Папазов по време на церемонията в град Куманово. Той подчерта, че цялостното завършване на коридор Осем е от стратегичеки интерес, тъй като се  осигурява една от най-преките връзки от Южна Европа и Средиземноморието през Балканите към Кавказ, региона на Средна Азия и Далечния Изток.

„По българска инициатива са проведени редица форуми и са подписани съвместни декларации за ускореното изграждане на железопътното трасе на Коридор 8“, каза още министърът. Участъкът на Коридор VІІІ през България е включен като приоритетно европейско направление – част от Трансевропейската транспортна мрежа, което дава възможност да бъдат използвани средствата от европейските фондове за развитие както на железопътната, така и на пътната инфраструктура, добави в заключение министър Данаил Папазов.

Правителството на Македония е осигурило с помощта на международни финансови институции (ЕБВР) 47 млн. Евро за рехабилитация на съществуващата отсечка Куманово – Беляковци, около 30 км.  


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени