ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Данаил Папазов участва в среща за развитието на пристанище Бургас 11.03.2014
Голям размер

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов участва в среща, на която бяха обсъдени възможностите за развитие на пристанище Бургас. Заседанието се проведе днес в Областната управа в Бургас. На него присъстваха областният управител на Бургас Павел Маринов, кметът на Бургас Димитър Николов и ръководителите на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, Морска администрация и „Пристанище Бургас” ЕАД.

По време на срещата стана ясно, че в генералния план на пристанището е предвидено изграждането на нови терминали и разширяване на сега съществуващите мощности. Работи се активно и за реализирането на идеята за отваряне на пристанището към града и развитие на зона за обществен достъп за сметка на пристанищните терминали, които попадат в централната част на Бургас. Разработени са цялостна концепция за изграждането на съвременен градски център на освободените от пристанищни дейности територии, като в момента със средства от Оперативна програма „Транспорт“ се изготвя правно-финансов анализ на възможностите за управление на подобни територии.

Министър Данаил Папазов заяви, че за бъдещото развитие на града трябва да бъдат намерени възможните разумни решения и да се търси взаимното допълване и баланс между очакванията на бургазлии за развитие на зоната за свободен достъп, придобила популярност като „Супер Бургас” и интересите на морския бизнес, на работниците и на служителите в пристанището.

В близките месеци ще бъдат търсени алтернативни решения, които да не засягат функциите на пристанището, да не ограничават възможностите за привличане на товари и в същото време да позволят развитие на публичните зони, в интерес на гражданите и гостите на града.

До края на годината ще приключи изпълнението на проект, финансиран по Оперативна програма „Транспорт“, в рамките на който се изготвят анализи на товаропотоците от и към българските пристанища и предстои да бъде разработена концепция за тяхното развитие. Експерти от всички заинтересовани страни предстои да обсъждат перспективите за изграждане на нови терминали на бургаското пристанище. Отбелязана бе и необходимостта да бъдат направени и социално-икономически анализи за въздействието на различните алтернативи.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени