ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Василев се срещна с баварска делегация 18.02.2005
Баварският ИТ бизнес има голям интерес за сътрудничество и инвестиции в нашата страна. Това стана ясно на проведената тази сутрин среща на вицепремиера Николай Василев с Ото Висхой, държавен министър на икономиката, инфраструктурата, транспорта и технологиите на Бавария.

По време на разговорите специално внимание беше отделено на ИТ бизнеса и министър Висхой се ангажира да разговаря с големите компании от бранша, за да се реализират проекти в България. Пример за фирма, която прави пилотни проекти в нашата страна, е “Softlab”. Тя е 100% собственост на BMW и е фирмата, която създава софтуера на автомобилния гигант. В нашата страна “Softlab” е заявила интерес да създава софтуер за BMW с български ИТ специалисти. Този софтуер касае обслужването на автомобила – ако, например, нещо в колата се повреди, от специализиран център на BMW се изпраща информация по GSM, в който се описва повредата и какви възможности има шофьорът да се справи със ситуацията.

Министър Василев представи през баварската делегация параметрите на сътрудничеството между двете страни, напредъка на Министерството на транспорта и съобщенията по основните за България инфраструктури проекти и запозна гостите с възможностите за концесиониране на българските летища и пристанища. По време на разговорите беше подчертано доброто взаимодействие на МТС и Siemens в областта на железниците, както и последния успех при закупуването на 25 дизелови мотриси и създаването на смесено дружество за поддържането им.

Вицепремиерът заяви, че ако някоя германска авиокомпания желае да увеличи полетите си до нашата страна, МТС е готово да й даде разрешение за това.

Българската делегация изрази задоволството от съвместната работа с германското дружество за техническа помощ GTZ, с което Министерството разработва проекти на двустранни споразумения със съседните балкански страни за трансграничните преходи и за намаляване на граничните престои.

***
Сътрудничество между България и Бавария:

- В автомобилния транспорт от 21 октомври 1997 г. действа Спогодба между правителствата на България и Германия за пресграничните шосейни превози на пътници и товари.

- Национална компания “Железопътна инфраструктура” участва активно в срещите и планирането на съвместни проекти с Бавария в рамките на работната група към Постоянната междуправителствена комисия “България-Бавария”.

- Във въздушния транспорт – през последните години редовните полети на авиокомпания “Луфтханза” между България и Германия достигнаха 21 честоти седмично. Авиокомпанията изпълнява три полета дневно, като единият от тях е по линията Франкфурт-София-Франкфурт, а другите два са през Мюнхен-София-Мюнхен.

- Авиокомпания “България Ер” изпълнява общо седем редовни полета седмично между България и Германия.

- В областта на водния транспорт между нашата страна и Германия има сключена междуправителствена спогодба за корабоплаване по вътрешните водни пътища. Пристанище Бургас поддържа дългогодишно сътрудничество с фирма MAN TAKRAF, чиято централа е в Мюнхен. Около 70% от крановете в Пристанището са производство на тази фирма.

- България участва в инициативата “CEE – Fit for future” за стимулиране на сътрудничество между баварски софтуерни фирми и ИТ бизнеса от Източна и Централна Европа. Инициативата е на Министерството на икономиката, инфраструктурата, транспорта и технологиите на Бавария и на софтуерната къща F.A.S.T.

- Постоянната комисия “България-Бавария” е създадена през юни 1995 г., а програмите за сътрудничество обхващат всички сфери на двустранните отношения.

За допълнителна информация:
Радослава Петрова, Пресцентър,
Министерство на транспорта и съобщенията
Тел: 940 96 25
e-mail: rpetrova@mtc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени