ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Слово на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев след подписването на Финансовия меморандум за проекта ,,Изграждане на нов граничен мост на река Дунав при Видин – Калафат” 18.02.2005

Ваше превъзходителство,
Уважаеми министър Велчев,
Уважаеми госпожи и господа народни представители,
Госпожи и господа,


Изграждането на втори мост над река Дунав при Видин - Калафат е един от най-модерните и мащабни проекти, които България в момента започна да изгражда. Мостът ще се намира на един от най-важните PAN европейски коридори. Идеята за този мост е много стара.

Сегашният екип на Министерството на транспорта и съобщенията завари този проект на почти идейна фаза. Благодарение на усилията на целия екип на заместник – министър Касидова реалното строителство се надяваме да започне още преди края на 2005 г.

С подписването на Финансовия меморандум за 70 млн. евро безвъзмездна помощ по Програма ИСПА на ЕС, осигуряваме пълното финансиране на проекта за изграждането на Дунав мост ІІ.

През май 2004 г. беше открита процедура за предварителен подбор на фирмите за проектиране и строителство на моста. С подписването на този Меморандум очакваме през следващия месец да стартира процедурата по изготвянето и одобрението на т.нар. “къса листа” за избор на проектант и строител на моста. Според процедурата на Европейския съюз през ноември 2005 г. ще се сключи договорът с избрания проектант и строител на моста. Тъй като срокът на изпълнение е 3 години, очакваме в края на 2008г. - началото на 2009 г. да имаме функциониращ мост.

Прилежащата инфраструктура ще бъде изградена също до края на 2008 г. През средата на 2005 г. ще се обявят търговете за строителство на прилежащата пътна и железопътна инфраструктура и за надзора на строителството.

Отчуждаването на земята за строителната площадка на моста е приключено, а отчуждаването на земята за прилежащата инфраструктура, съгласно нашите предварителните разчети, ще приключи до средата на 2005 г. Бих искал да припомня, че при последното си посещение в Брюксел цялата наша делегация настоятелно изрази становището, че мостът трябва да има четири автомобилни платна, а не две, какъвто вариант също имаше.

Уважаеми госпожи и господа,

Още веднъж бих искал да ви поздравя с подписването на този меморандум и смятам, че
от днес вторият мост над река Дунав вече не е мираж.

Благодаря ви за вниманието!

Николай Василев

Заместник министър-председател и
министър на транспорта и съобщенията


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени