ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Данаил Папазов и председателят на НС Михаил Миков валидираха пощенска марка по повод „135 години парламентаризъм в България” 03.04.2014
Голям размер

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов и председателят на Народното събрание Михаил Миков, валидираха пощенска марка, посветена на 135 години парламентаризъм в България. Церемонията се проведе в Народното събрание по повод отбелязването на годишнината от първото Учредително събрание във Велико Търново през 1879 г. и приемането на Търновската конституция.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията превърна в традиция отбелязването на важни събития и годишнини с пускането на специализирани пощенски марки, каза министър Данаил Папазов по време на валидирането. Той добави, че досега са пуснати в употреба над 10 филателни издания за Народното събрание.

„Четирите марки, които валидираме днес, изобразяват важни символи на парламентаризма - Търновската конституция, председателя на първото народно събрание в България Екзарх Антим I, първия парламентарен звънец, дневника от пленарните заседания, както и действащата в момента Конституция на Република България”, каза Данаил Папазов.

По време на своето изказване министър Папазов припомни основните принципи на демокрацията, заложени в Конституцията - свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост, както и думите на Апостола: „В нашата България всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони …. и за турчина и за евреина … и прочие, каквито и да са… за всички еднакво ще е“.

Пощенско-филателното издание, което бе валидирано днес се състои от четири пощенски марки, една марка в блок и специален пощенски печат. Художникът на изданието е Ивелина Велинова.  Тиражът на пощенската марка е 11 000 бр. 

На събитието присъстваха заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров, Председателят на Съюза на българските филателисти в България Спас Панчев, изпълнителният директор на „Български пощи” ЕАД Валентин Петков, народни представители и гости.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени